Bambulab X1; new kid on the block?

De nieuwe sensatie in 3D printer land is de lancering van de Bambulab X1 (Carbon). Een nieuw gezicht dat specificaties weet te beloven waar menigeen van zal smullen, maar kunnen ze het waarmaken? Filamentz zet de feiten op een rij.

Wat is de Bambulab X1?

Bambulab is opgericht door een aantal oud medewerker van de dronemaker DJI. Het doel van deze Kickstarter was een 3D printer ontwikkelen die én betrouwbaarder was dan bestaande 3D printers, sneller kon printen, betere resultaten kon geven en ook nog eens betaalbaar is. Het resultaat hiervan is de Bambulab X1 en de Bambulab X1 Carbon. Beide 3D printers hebben een printvolume van 256 x 256 x 256 mm, een printsnelheid van 500 mm/s en een acceleratie van 20.000 mm/sec2.

Eigenschappen Bambulab 3D printer

De unieke eigenschappen van de Bambulab 3D printers zijn niet op één hand te tellen. Beide 3D printers komen met een lijst van eigenschappen die printers met een veel hoger prijskaartje niet kunnen bieden.

Active Vibration Compensation

Active Vibration Compensation heeft te maken met de trillingen die ontstaan op zowel de X als Y as van 3D printers in het algemeen. De Bambulab 3D printer heeft een algoritme ontwikkeld dat voor een 3D print een test doet van deze trillingen en hiervoor actief compenseert tijdens het printen van het object. Deze test kan, indien gewenst, voor elke print gestart worden. Het resultaat van de Active Vibration Compensation is dat wanden strakker worden geprint met nog steeds een hoge snelheid.

Precise Z-layer height

Doormiddel van de 6 Z-assen heeft het systeem een True Bed Leveling systeem aan boord. Dit systeem meet het verschil met het bed en compenseert hier actief door tijdens het kalibreren van de eerste laag.

Spaghetti Detection

Door de ingebouwde camera is de Bambulab 3D printer in staat om te detecteren of een print goed gaat of mislukt, met een zekerheid van 86%. Doormiddel van een AI vergelijkt hij de data van duizenden prints om te detecteren of het allemaal naar wens gaat. Indien dit niet goed gaat zal de printer pauzeren, de gebruiker om een bevestiging vragen en daarna doorgaan met de print of het annuleren ervan.

Lidar sensoren

Doormiddel van een alternatief Lidar systeem kan het verschillende dingen meten voor en tijdens het printen. Voor het printen zal de Bambulab met deze sensoren bepalen wat de juiste flow is voor het gebruikte filament, welke materiaal dit ook is. Dit soort voor de juiste zogenoemde K-waarde en kalibreert de flow nog voordat de print begint. Nadat de print is begonnen kan het met dezelfde sensoren ook meten of de eerste laag naar wens is en deze op de juiste hoogte ligt. Doormiddel van AI en deze sensoren geeft die ook aan bij de gebruiker dat er iets afwijkt van de standaard en geeft de keuze om door te gaan of the annuleren.

Lidar technologie (bron: Bambulab)

Specificaties Bambulab X1

Type 3D printer:                                         FDM

Materiaal case:                                           Plastic en glas

Materiaal nozzle:                                       Staal

Materiaal extruder tandwielen:               Staal

Extra koelfan voor 3D print:                     Optioneel

Lucht filter:                                                  Optioneel

Printen van nylon, polycarboaat:            Is mogelijk

Printen van carbon en overige:                Wordt afgeraden

Camera binnen printkamer:                     Optioneel

Gewicht:                                                       13.2 kg

Specificaties Bambulab X1 Carbon

Type 3D printer:                                         FDM

Materiaal case:                                           Aluminium en glas

Materiaal nozzle:                                       Gehard staal

Materiaal extruder tandwielen:               Gehard staal

Extra koelfan voor 3D print:                     Aanwezig, closed loop control

Lucht filter:                                                  Geactiveerd carbon filter

Printen van nylon, polycarboaat:            Is mogelijk

Printen van carbon en overige:                Is mogelijk

Camera binnen printkamer:                     Aanwezig, resolutie 1920 x 1080

Gewicht:                                                       14.1 kg

Bambulab X1 AMS station

Buiten de 3D printers heeft Bambulab ook het Automatic Material System (AMS) gelanceerd. In dit systeem is het mogelijk om 4 verschillende filamenten en materialen op te slaan die actief door de printer wordt aangestuurd. Luchtdicht, vochtigheidssensor, filament buffer en een actief feeding systeem van filament zijn slechts een handgreep van eigenschappen die deze box huisvest. Volgens Bambulab is het mogelijk om vier van deze AMS stations te koppelen, voor het gebruik van 16 filamenten in één print, al zijn daar de resultaten nog maar mondjesmaat van beschikbaar. Er kleven echter ook nadeel aan het AMS station, komend uit de eerste reviews. Dat is namelijk dat het feeding systeem van filament van plastic is en dus relatief snel kan gaan falen en dat niet alle groottes passen, aangezien de maat van de deksel vast ligt. Het is mogelijk om materialen te combineren, kleuren te combineren of te printen totdat een kleur op is en daarna door te gaan met de volgende. Deze opties zijn te kiezen via het touchscreen dat gekoppeld is van de Bambulab 3D printer.

Bambulab AMS station (Bron: Bambulab)

Beschikbaarheid en leveringen Bambulab X1 3D printers

Eind juni is de Kickstarter geëindigd van de Bambulab X1 en de Bambulab X1 Carbon 3D printer. Eind juli zullen de eerste printers verscheept worden wereldwijd en verwacht wordt dat in september de eerste pre-orders de deur uit kunnen, net als spareparts, het AMS station en de filamenten die ze in-house fabriceren. Tot nu toe verschepen ze alles zelf, er zijn nog geen officiële distributeurs bekend.

Deel dit bericht

De waardering van www.filamentz.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 169 reviews.
× Chat nu met ons!