Oud en nieuw filament: ABS of PLA gebruiken?

PLA filament is al jarenlang in opkomst. Het is makkelijk te printen maar het heeft ook zeker nadelen. Veel verwijzen naar ABS, waar het 3D printen mee begon. Wat is nu eigenlijk het verschil en wat de voor- en nadelen van beide? Filamentz vertelt meer!

Wat is PLA filament?

PLA staat voor Polyactic Acid. Het is een product dat is gemaakt van organische producten en onderhand één van de meest gebruikte 3D printer filamenten wereldwijd. Het heeft van nature een glanzend uiterlijk en wordt voornamelijk gebruikt voor prototypes en modellen met een hoge mate van details. Het kan niet zo goed tegen impact en vooral op hogere temperaturen moet PLA snel afhaken. Het wordt niet beschouw als een technisch filament en is door nagenoeg elke 3D printer te verwerken.

Voordelen PLA filamentNadelen PLA filament
Te printen op een grotere range aan temperaturenVervormd bij ongeveer 60 graden Celsius
Het printen van details is mogelijkRedelijk bros materiaal
Kost minder energie om te 3D printenRelatief duur per kilogram aan materiaal
Verkrijgbaar is een enorme variatie aan kleuren en blends 
Buiten de toegevoegde stoffen is het een milieu vriendelijk materiaal 
Geen schadelijke stoffen tijdens printproces 

Wat is ABS filament?

ABS staat voor Acrylonitrile Butadiene Styrene. Het is een thermoplast en tegengesteld tot PLA komt deze niet uit organische bronnen, maar is deze gemaakt uit aardolie. ABS wordt gezien als een materiaal dat meer geschikt is voor engineering toepassingen en kan beter tegen bijvoorbeeld impact. Het is goed bestand tegen chemische stoffen en kan beter tegen trillingen andere belastingen.

Voordelen ABS filamentNadelen ABS filament
Veelgebruikt hard plasticHechting op printoppervlak is moeilijker vlak te houden
Vervormd pas bij ongeveer 100 graden CelsiusDetails zijn moeilijk te 3D printen door het gebruik van de koelfan
Kost minder energie om te 3D printenAanbod word met het jaar minder, PLA en PETG nemen de overhand
Te gebruiken voor eindproductenSchadelijke stoffen tijdens 3D printen, afgesloten printer is aan te raden

Wat is het verschil tussen PLA en ABS filament?

Het grootste verschil tussen PLA en ABS filament is dat PLA filament vele malen makkelijker te 3D printen is. PLA is gemaakt om op nagenoeg elke 3D printer verwerkt te worden, op een wijd gebied aan temperaturen zonder dat het heel afhankelijk is van de omgeving. PLA filament is wel iets duurder, kan minder goed tegen hoge temperaturen en zal wat brosser zijn dan ABS filament. ABS filament daarentegen is moeilijker te 3D printen. Het is gevoelig voor omgevingstemperatuur en kan het beste 3D geprint worden in een dichte 3D printer, iets wat niet iedereen beschikbaar heeft. Het geeft een nare geur af en de stoffen die vrijkomen worden ook beschouwd als schadelijk. Verder is ABS filament niet geschikt voor het printen van fijne details en kan het bij grote objecten lastig zijn om de perfecte binding te vinden tussen de printlagen en op het printoppervlak.

Moet ik ABS of PLA filament gebruiken?

Wij als Filamentz adviseren nagenoeg altijd om te beginnen met het 3D printen van PLA filament. Het is wat vergevingsgezinder, te printen over een groter temperatuurbereik en beter voor het printen van zowel functionele modellen als details. Mocht een product overgaan van een prototype naar een eindproduct met de bepaalde eisen kan er altijd bepaald worden om over te gaan op ABS filament, zodat aan alle eisen en wensen worden voldaan.

Deel dit bericht

De waardering van www.filamentz.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 161 reviews.
× Chat nu met ons!