‘Start the Revo-lution’: hoe E3D de 3D printer hotend nieuw leven in blaast

Sinds jaar en dag is het een vaste opstelling in 3D printer wereld. Een typische hotend, met heater, thermistor, nozzle en een heatbreak. Maar wat als dit nou eens compleet opnieuw uitgevonden werd en volledig werd geïntegreerd met elkaar? E3D heeft het gedaan en lanceert daarmee RapidChange Revo. Wat zijn de mogelijkheden? Filamentz bekijkt het aanbod.

Wat is RapidChange Revo precies?

RapidChange E3D Revo is een compleet nieuw ecosysteem dat de opvolger is van de oude en vertrouwde E3D V6, terwijl het kleiner, lichter en veel gebruiksvriendelijker is. Het kenmerkt zich door de lage hoeveelheid onderdelen en het gemak waarmee 3D printer nozzles te vervangen zijn.

E3D Revo is daarentegen ook gemaakt om de oude 3D printer hotends zeer makkelijk te vervangen. De vormfactoren zijn nagenoeg hetzelfde en ook de lengtes en breedtes hebben ze overgenomen van de eerdere E3D V6 serie.

Upgrade van je bestaande 3D printer

Bij het ontwerp van E3D Revo, waar E3D een aantal jaren over heeft gedaan was het uitgangspunt altijd dat het een makkelijke upgrade moet zijn bij je bestaande 3D printer. Daarom hebben ze de verschillende E3D Revo versie dusdanig uitgebracht dat het op de meeste 3D printers makkelijk te installeren is. Denk hierbij aan de Prusa MK3S+, Prusa Mini+, de Creality Ender serie 3D printers maar ook voor de Voron eigenaren heeft E3D een Revo kit ontwikkeld die het mogelijk maakt om te genieten van het snelle nozzle wisselen en het voorkomen van lekkages en andere ongemakken.

Verschil tussen normaal heatblock en E3D Revo – E3D

Voordelen E3D Revo

De voordelen van de nieuwe E3D Revo zijn gemakkelijk te herkennen. Het grootste en voornaamste voordeel is wel het zeer snel wisselen van nozzles. Een nozzle wissel op hoge temperatuur is verleden tijd, nu kan het namelijk op kamertemperatuur worden gedaan. Ook maakt het qua lengtes en afstanden niet uit of je wisselt tussen een 0.25 mm of een 0.8 mm E3D Revo nozzle, geen kalibratie is dus meer nodig. Ook de geïntegreerde heater en thermistor in de E3D Revo zorgen voor stabielere temperaturen en minder warmteverlies, door de geïsoleerde nozzles die meegeleverd worden. Uiteraard is ook door het integreren van de nozzle en de heatbreak een nieuwe slag gemaakt in het voorkomen van lekkages in hotends. Het laatste grote voordeel van de nieuwe E3D Revo is wel het feit dat het ook een stuk lichter is dan de eerdere E3D V6, waardoor er met hogere snelheid 3D geprint kan worden zonder in te leveren op de printkwaliteit.

Verschillende types van E3D Revo

E3D Revo is ervoor gebouwd om een zo groot mogelijk platform te bedienen qua gebruiksgemak. Of dit op een grotere industriele 3D printer is of op een kleine Voron 0.1, met een relatief klein bouwvolume. Beide 3D printers hebben namelijk hetzelfde doel: betrouwbaar 3D printer zonder problemen. Vandaar dat E3D een relatief grote release heeft gedaan voor onder hand de volgende vormfactoren:

De meeste versies spreken uiteraard voor zich. De Revo Hemera is als een complete of upgrade kit beschikbaar voor iedereen met een E3D Hemera, de Voron en Creality versies zijn voor de gelijknamige 3D printers en de Revo Six is een één op één vervanger van de E3D V6 hotend, de meest verkochte hotend wereldwijd. De compactste versie van het gezelschap is de E3D Revo Micro. Met een gewicht van 30 gram in totaal is deze geschikt voor hoge snelheid 3D printer met dezelfde betrouwbaarheid. Alle versies kunnen zowel direct-drive als in bowden setup worden gebruikt.  

Herkennen van E3D Revo nozzles

E3D heeft tijdens de lancering van de E3D Revo een viertal nozzles weten te releasen, bestaande uit een range tussen de 0.25 mm en de 0.8 mm. Recent is er ook aangekondigd dat er een verhard stalen nozzle uitgebracht gaat worden, om ook de agressievere 3D printer filamenten zoals Woodfill geprint kunnen worden.  De nozzles kunnen eenvoudig worden herkend aan de kleur van de geïsoleerde siliconen sok die eromheen zit. Zo weet je altijd welke nozzle er geïnstalleerd is en dat je binnen een minuut een andere kan gebruiken indien nodig.

Beschikbare nozzle groottes – E3D

Specificaties van E3D Revo

  • Maximale temperatuur (standaard versie): 300 graden Celsius
  • Nozzle groottes: 0.25 mm, 0.4 mm, 0.6 mm, 0.8 mm
  • Nozzle materiaal (standaard versie): messing
  • Vermogen: 40W PTC
  • Voltage: 12V of 24V
  • Connectoren: 2x Molex Microfit 3.0, 2-pin horizontal
  • Lengte heater kabel: 120 mm
  • Lengte sensor kabel: 100 mm

Deel dit bericht

De waardering van www.filamentz.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 161 reviews.
× Chat nu met ons!