3D printen was lang een droom voor de toekomst. Het idee dat je alles wat je zou willen zomaar zou kunnen printen was absoluut ondenkbaar. Toch is het mogelijk: 3D printers hebben hun intrede in de maatschappij gemaakt en zijn tegenwoordig zelfs ook voor de consument beschikbaar. De futuristisch uitziende apparaten zorgen voor een ware revolutie. Zou jij ook wel een stapje in de gelaagde wereld van het 3D printen willen wagen maar weet je eigenlijk niet zo goed waar je moet beginnen? Wij leren je graag iets bij over je nieuwe hobby. Dit is onze handleiding 3D printen voor beginners.
Wat is 3D printen?
3D printen is het proces waarbij een digitaal bestand (ontwerp) wordt omgezet in een driedimensionaal tastbaar object. Aan de hand van ‘additieve technologie’ wordt er een object gecreëerd doordat er opeenvolgend lagen van filament worden geplaatst. Elk van deze lagen is een dunne dwarsdoorsnede van het uiteindelijke object die samen één tastbaar product vormen.
We moeten je helaas uit je droom helpen: je kunt namelijk heel veel printen, maar niet alles. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar overal gaten in laten vallen of objecten met ‘overhang’ maken. Een 3D printer kan namelijk niet in de lucht printen, alleen laagje op laagje. In je ontwerp dien je daar dus rekening mee te houden. Mocht het niet mogelijk zijn om tijdens het tekening hier iets mee te doen, dan kan de slicer je ook altijd nog uit de brand helpen. Met verschillende structuren onder het overhangende deel kan je alsnog een succesvolle 3D print genereren.
3D printer voor beginners
Om te beginnen met 3D printen, heb je een 3D printer nodig. Best logisch, want zonder printer kun je niet printen, toch? Een 3D printer kun je zelf bouwen, maar er bestaan ook genoeg kant en klare apparaten die de stap richting het 3D printen een stuk eenvoudiger maken. Dé instapprinter van het moment is de Prusa Mini. De Prusa Mini is uitgeroepen tot de beste start-up 3D printer van 2021. Deze printer produceert feilloos reproduceerbare resultaten. Wat de Prusa Mini printer zo geschikt maakt voor beginners, is dat de printer snel in elkaar te zetten is. Je kunt er direct mee aan de slag. Alle versies van de Prusa Mini printer worden geleverd met een flexibele bouwplaat en de printer werkt met nagenoeg alle materialen. Zo kun je er van alles mee printen. Buiten het feit dat het makkelijk in elkaar te zetten is bestaat er ook een hele community achter de Prusa Mini. Deze delen tips, printinstellingen maar ook nieuwe software updates worden hier het snelst gedeeld. Altijd handig om de laatste firmware te hebben draaien op je 3D printer!
Printmateriaal: Prusament
Voor FDM-printers, zoals de Prusa Mini, zijn er verschillende soorten filament ter beschikking. Filament is het printmateriaal dat wordt omgesmolten tot het uiteindelijke object. De materiaalkeuze is afhankelijk van het te printen object. Elk materiaal heeft zo zijn eigen eigenschappen en uitdagingen voor de printbaarheid. Niet alle FDM-printers kunnen alle materialen printen, ga daarom eerst na wat er voor jouw printer precies mogelijk is
De meest gebruikte filamentsoorten voor FDM-printers zijn PLA, ABS en PETG. Wil je zeker weten dat jouw Prusa Mini het juiste materiaal gebruikt om te printen? Kies dan voor Prusament PLA. Dit is een inhouse filament van Prusa Research dat speciaal gemaakt is voor de 3D printers van Prusa.
3D printing software
Om je 3D printer aan de praat te krijgen, heb je een softwareprogramma nodig. Zogenoemde slicersoftware zorgt ervoor dat Gcode-bestanden worden omgezet naar STL bestanden. Dit zijn bestanden die jouw printer daadwerkelijk kan lezen en uitvoeren. Als beginner raden we je aan om met een slicer te werken die bij jouw printer hoort. Kies jij voor de Prusa Mini printer? Zorg er dan ook voor dat je de PrucaSlicer gebruikt.
Wil je zelf iets ontwerpen? Dan heb je aanvullend op je slicer software ook ontwerpsoftware nodig. Er zijn veel van dit soort softwareprogramma’s verkrijgbaar, ook gratis. Weet je niet helemaal hoe je daarmee te werk gaat? Een YouTube tutorial helpt je al een heel stuk opweg! Denk hierbij aan Fusion360 of Tinkercad als eerste inspiratiebronnen.
3D printer ontwerpen
Misschien kun je zelf aardig 3D tekenen, maar dat is lang niet voor iedereen weggelegd. Is dat 3D ontwerpen niets voor jou? Geen zorgen, er zijn online meer dan genoeg gratis 3D ontwerpen te vinden. Veel objecten zijn gratis, maar er zijn ook files dit tegen een betaling worden aangeboden. Deze bestanden kun je vinden op Printables, Thingiverse, Pinshape, MyMiniFactory of Cults 3D. Niet alle modellen die je op deze websites zult vinden zijn printbaar voor jouw printer. Houd bij het kiezen van printmodellen rekening met het printvolume van je printer, al kun je grote objecten ook opdelen en later samenvoegen.
Let the printing begin!
Met een handleiding voor 3D printen kunnen we een hele telefoongids vullen. Zelfs dan zullen er nog onderwerpen zijn die we niet hebben behandeld. De instellingen van elke printer zijn namelijk verschillend. Weet je dus niet goed hoe dat printen precies te werk gaat, dan verwijzen we je naar de handleiding. Er is voor elke 3D printer wel een handleiding beschikbaar, al dan niet op het internet. Bovendien zijn er voldoende video’s of fora waar mede 3D-printer-hobbyisten hun ervaringen en adviezen delen. Net als met pannenkoeken, zal je eerste print vast niet van topkwaliteit zijn. Oefening baart kunst: je zal het een aantal keer moeten herhalen voordat je het onder de knie hebt.
Adviezen die wij je kunnen geven zijn: zorg ervoor dat je printoppervlak altijd goed schoon is. Vette vingers of stof zouden ervoor kunnen zorgen dat de hechting van je printoppervlak vermindert. Maak ook gebruik van de functionaliteiten die je printer biedt. Als je printer beschikt over automatische bed leveling (printoppervlak kalibratie) is het handig om dat elke print te gebruiken. Dit zal je resultaat ten goede doen. Succes met printen!