De nieuwe sensatie in 3D printer land is de lancering van de Bambulab X1 (Carbon). Een nieuw gezicht dat specificaties weet te beloven waar menigeen van zal smullen, maar kunnen ze het waarmaken? Filamentz zet de feiten op een rij.
Wat is de Bambulab X1?
Bambulab is opgericht door een aantal oud medewerker van de dronemaker DJI. Het doel van deze Kickstarter was een 3D printer ontwikkelen die én betrouwbaarder was dan bestaande 3D printers, sneller kon printen, betere resultaten kon geven en ook nog eens betaalbaar is. Het resultaat hiervan is de Bambulab X1 en de Bambulab X1 Carbon. Beide 3D printers hebben een printvolume van 256 x 256 x 256 mm, een printsnelheid van 500 mm/s en een acceleratie van 20.000 mm/sec2.
Eigenschappen Bambulab 3D printer
De unieke eigenschappen van de Bambulab 3D printers zijn niet op één hand te tellen. Beide 3D printers komen met een lijst van eigenschappen die printers met een veel hoger prijskaartje niet kunnen bieden.
Active Vibration Compensation
Active Vibration Compensation heeft te maken met de trillingen die ontstaan op zowel de X als Y as van 3D printers in het algemeen. De Bambulab 3D printer heeft een algoritme ontwikkeld dat voor een 3D print een test doet van deze trillingen en hiervoor actief compenseert tijdens het printen van het object. Deze test kan, indien gewenst, voor elke print gestart worden. Het resultaat van de Active Vibration Compensation is dat wanden strakker worden geprint met nog steeds een hoge snelheid.
Precise Z-layer height
Doormiddel van de 6 Z-assen heeft het systeem een True Bed Leveling systeem aan boord. Dit systeem meet het verschil met het bed en compenseert hier actief door tijdens het kalibreren van de eerste laag.
Spaghetti Detection
Door de ingebouwde camera is de Bambulab 3D printer in staat om te detecteren of een print goed gaat of mislukt, met een zekerheid van 86%. Doormiddel van een AI vergelijkt hij de data van duizenden prints om te detecteren of het allemaal naar wens gaat. Indien dit niet goed gaat zal de printer pauzeren, de gebruiker om een bevestiging vragen en daarna doorgaan met de print of het annuleren ervan.
Lidar sensoren
Doormiddel van een alternatief Lidar systeem kan het verschillende dingen meten voor en tijdens het printen. Voor het printen zal de Bambulab met deze sensoren bepalen wat de juiste flow is voor het gebruikte filament, welke materiaal dit ook is. Dit soort voor de juiste zogenoemde K-waarde en kalibreert de flow nog voordat de print begint. Nadat de print is begonnen kan het met dezelfde sensoren ook meten of de eerste laag naar wens is en deze op de juiste hoogte ligt. Doormiddel van AI en deze sensoren geeft die ook aan bij de gebruiker dat er iets afwijkt van de standaard en geeft de keuze om door te gaan of the annuleren.
Specificaties Bambulab X1
Type 3D printer: FDM
Materiaal case: Plastic en glas
Materiaal nozzle: Staal
Materiaal extruder tandwielen: Staal
Extra koelfan voor 3D print: Optioneel
Lucht filter: Optioneel
Printen van nylon, polycarboaat: Is mogelijk
Printen van carbon en overige: Wordt afgeraden
Camera binnen printkamer: Optioneel
Gewicht: 13.2 kg
Specificaties Bambulab X1 Carbon
Type 3D printer: FDM
Materiaal case: Aluminium en glas
Materiaal nozzle: Gehard staal
Materiaal extruder tandwielen: Gehard staal
Extra koelfan voor 3D print: Aanwezig, closed loop control
Lucht filter: Geactiveerd carbon filter
Printen van nylon, polycarboaat: Is mogelijk
Printen van carbon en overige: Is mogelijk
Camera binnen printkamer: Aanwezig, resolutie 1920 x 1080
Gewicht: 14.1 kg
Bambulab X1 AMS station
Buiten de 3D printers heeft Bambulab ook het Automatic Material System (AMS) gelanceerd. In dit systeem is het mogelijk om 4 verschillende filamenten en materialen op te slaan die actief door de printer wordt aangestuurd. Luchtdicht, vochtigheidssensor, filament buffer en een actief feeding systeem van filament zijn slechts een handgreep van eigenschappen die deze box huisvest. Volgens Bambulab is het mogelijk om vier van deze AMS stations te koppelen, voor het gebruik van 16 filamenten in één print, al zijn daar de resultaten nog maar mondjesmaat van beschikbaar. Er kleven echter ook nadeel aan het AMS station, komend uit de eerste reviews. Dat is namelijk dat het feeding systeem van filament van plastic is en dus relatief snel kan gaan falen en dat niet alle groottes passen, aangezien de maat van de deksel vast ligt. Het is mogelijk om materialen te combineren, kleuren te combineren of te printen totdat een kleur op is en daarna door te gaan met de volgende. Deze opties zijn te kiezen via het touchscreen dat gekoppeld is van de Bambulab 3D printer.
Beschikbaarheid en leveringen Bambulab X1 3D printers
Eind juni is de Kickstarter geëindigd van de Bambulab X1 en de Bambulab X1 Carbon 3D printer. Eind juli zullen de eerste printers verscheept worden wereldwijd en verwacht wordt dat in september de eerste pre-orders de deur uit kunnen, net als spareparts, het AMS station en de filamenten die ze in-house fabriceren. Tot nu toe verschepen ze alles zelf, er zijn nog geen officiële distributeurs bekend.