3D printen is een techniek die het mogelijk maakt om drie dimensionale producten te produceren vanaf een digitale bouwtekening. Dit wordt in lagen opgebouwd en kan door middel van kunststoffen maar ook andere grondstoffen worden bereikt. 3D printen valt onder de additieve technieken, wat betekent dat er materiaal toegevoerd moet worden om een fysiek eindresultaat te krijgen. 3D printen stelt de laatste jaren industrieën in staat om sneller prototypes te maken, sneller te kunnen produceren en meer in-house te kunnen doen, wat zorgt voor lagere kosten en snellere doorlooptijden.
Veel gebruikte 3D printer materialen
Veel gebruikte 3D printer materialen zijn:
Deze materialen worden allen verwerkt op andere temperaturen en dus andere instellingen. Deze materialen hebben ook allemaal verschillende eigenschappen. Waar PLA zich kenmerkt door zijn makkelijke verwerkbaarheid is het bij nylon het tegenovergestelde en dus voor de gevorderde gebruiker. Ook de prijzen van de genoemde 3D printer materialen zijn anders, gezien de één meer voorkomend is dan de ander.
Kosten van 3D printen
De kosten om 3D te printen zijn de laatste jaren sterk teruggevallen door de vele (thuis) printers die beschikbaar zijn en een industrie die volwassener is geworden. Was je vroeger vaak honderden euro’s kwijt voor een prototype is dit nu slechts een tiende daarvan geworden door de goede beschikbaarheid van 3D printers, ook voor thuis, en het aanbod van materiaal die dit mogelijk maakt. Er zijn tegenwoordig ook vaak kleine platformen lokaal die het mogelijk maken om tegen materiaal en stroomkosten een model te laten 3D printen is de meest uiteenlopende materialen. Er zijn ook platformen om te laten 3D printen. Dit kan onder andere bij Hubs, maar ook Nederlandse bedrijven zoals Oceanz.
Toepassingen 3D printen
De toepassingen van 3D printen zijn de laatste enorm toegenomen. Was het vroeger alleen voor de hobbyisten is dit nu ook in gebruik bij defensie, in ziekenhuizen, laboratoria en in de tandheelkunde. Buiten de technologische bedrijven is 3D printen nu ook veel van toepassing in de medische industrie, waar het de komende jaren nog hard in blijft groeien naar alle verwachtingen. Ondanks dat er in de laatstgenoemde medische industrie heel andere richtlijnen gelden zijn er genoeg leveranciers dit hierop inspringen en dit mogelijk maken. Tand implantaten, protheses maar ook schaalmodellen van organen en breuken kunnen er perfect mee worden uitgebeeld.
Voordelen van 3D printen
De voordelen van 3D printen zijn eindeloos, om een idee te geven van de mogelijkheden:
- Snel kunnen itereren van prototype naar eindproduct
- Redelijk goedkoop
- Veel verschillende keuzes uit materialen en kleuren
- Groot aanbod in bedrijven en particulieren die het kunnen doen
- Enorm grote vormvrijheid qua ontwerpen
Nadelen van 3D printen
Er zitten aan 3D printen natuurlijk een aantal nadelen die benoemt moeten worden:
- 3D printen kan redelijk lang duren, voornamelijk bij grote volumes
- Het ontwerpen van 3D bestanden is intensief
- Maattoleranties zijn moeilijker na te streven
- Is vaak niet zo sterk als andere subtractieve technieken zoals CNC en frezen