News

Wat is het verschil tussen ABS en PETG filament?

ABS en PETG filament zijn totaal verschillend, toch worden ze vaak met elkaar vergeleken, waarom is dat? Vandaag kijken we naar deze twee verschillende thermoplasten.

Print temperaturen ABS en PETG filament

De laatste jaren is PETG filament het over aan het nemen van ABS filament qua populariteit. Dit heeft meerdere redenen, die we allemaal zullen belichten. Allereerst is het de gevoeligheid voor fluctuaties in temperatuur tijdens het verwerken van de beide filamenten. Laten we beginnen met ABS filament. Dit heeft een temperatuur nodig bij de printkop van ongeveer 250 graden Celsius en 100 graden Celsius op het printoppervlak. Om een optimale hechting aan het bed te garanderen mag de omgeving niet te koud zijn, ideaal rond de 35 graden Celsius. Verder is een schoon printoppervlak ook essentieel voor een goede hechting. De koelfan zal je uit willen hebben, om te zorgen dat de lagen goed aan elkaar binden. Nadeel hiervan is dat details printen met ABS filament vaak niet geschikt is. PETG filament daarentegen heeft iets lagere temperaturen nodig, namelijk 230 – 240 graden Celsius op de printkop en ongeveer 80 graden Celsius bij het printoppervlak. PETG is wat minder gevoelig voor temperatuur fluctuaties en daar is een verwarmde omgeving niet nodig. De koelfan bij PETG filament zal op ongeveer 20 – 70% staan, afhankelijk van de print en de mate van detaillering die nodig is. Het is mogelijk om met PETG dus details te printen op relatief hoge snelheid. PETG stroomt van nature wel wat makkelijker door de printkop heen, het kan dus verstandig zijn om de retraction instellingen iets hoger in te stellen voor het succesvol printen ervan.

Het verwerken van ABS en PETG filament

Het verwerken van zowel ABS filament en PETG filament is prima te doen. Er zijn echter een aantal noodzakelijke stappen die niet vergeten moeten worden tijdens het 3D printen ervan. De belangrijkste bij ABS filament is het feit dat er giftige stoffen vrij komen bij het printen ervan. Fijnstof bij ABS filament is een risico voor de gezondheid en daarom moet een open verbinding voorkomen worden. Dit kan opgelost worden door speciale filters of afzuiginstallatie te gebruiken bij het verwerken ervan. Bij PETG zijn de risico’s vele malen kleiner tot bijna niet aanwezig. PETG heeft wat meer afstelling nodig voor een succesvolle print omdat het materiaal wat lastiger te verwerken is. Dit verklaart ook mede het verschil in prijs tussen ABS filament, wat relatief goedkoop is, en PETG filament, wat relatief duur is.

Het verschil in uiterlijk tussen ABS en PETG filament

Er zijn een aantal verschillen te zien tussen 3D geprint ABS filament en 3D geprint PETG filament. Het eerste verschil is dat PETG filament altijd een meer glanzend uiterlijk zal hebben, dit komt puur door de grondstoffen en de temperatuur waarbij het verwerkt is. Een lagere printtemperatuur zorgt vaak ook voor een iets matter uiterlijk. ABS filament daarentegen zal vaak niet glanzend overkomen. Door het ontbreken van de koelfan en de hogere temperatuur waarbij het verwerkt wordt geeft ABS filament een matte kleur, die nog wel na te behandelen is. Mocht je het glanzende van PETG filament willen reproduceren op ABS filament kan er altijd gekozen worden om ABS filament te ‘smoothen’. Door een chemische reactie van ABS filament met aceton dampen zullen de lagen aan elkaar smelten een glanzend uiterlijk geven, zonder de 3D geprinte lagen te laten zien. Let wel op, aceton is gevaarlijk en raden wij niet aan voor de beginner. Het ‘smoothen’ van ABS zal in een ander artikel ter sprake komen.

Variaties in ABS en PETG filament

Zowel ABS filament als PETG filament komen de laatste jaren in steeds meer variaties op de markt. PETG filament staat bekend om zijn glanzende uiterlijk en de mogelijk om er transparant mee te 3D printen. Fabrikanten spelen hier handig op in door variaties op de markt te brengen die (semi) transparant zijn en in meerdere kleuren voorkomen. ABS daarentegen is goedkoop en goed verkrijgbaar, maar weinig nieuwe innovaties zullen daarvan uitkomen. Veel fabrikanten zeggen langzaam maar zeker gedag tegen ABS filament en vervangen dit met 3D printer filamenten die niet giftig zijn en makkelijker te verwerken.

Conclusie verschillen ABS en PETG filament

Hieronder zal in een kort overzicht de grote verschillen te vinden zijn tussen ABS filament en PETG filament. Voordat één van deze filamenten aangeschaft dient te worden zal overwogen moeten worden of het noodzakelijk is ABS filament of PETG filament te gebruiken en of het eventueel nodig is om alternatieven te bekijken (PLA, ASA, TPU, nylon of polycarbonaat). Filament nodig? Kijk dan snel in onze webshop!

ABS filament PETG filament
Voordelen
Goedkoop UV stabiel en dus buiten te gebruiken
In alle kleuren te krijgen Kunnen food safe producten mee worden geprint, afhankelijk van soort PETG filament
Kan vrij veel rek opvangen voor dat het breekt Kan transparant worden geprint
Nadelen
Heeft een verwarmde omgeving nodig voor succesvolle print Niet in alle kleuren te krijgen
Komen giftige stoffen vrij bij het verwerken Bros materiaal, breekt bij relatief weinig rek
Kan onbehandeld niet tegen UV straling Heeft vaak wat nabehandeling nodig voor afwerking

Tags:
Soorten 3D printer filamenten

Verschillende soorten 3D printer extruders