News

Het upgraden van je cooling fan duct; waar op te letten?

Het is de trend van de laatste maanden, het upgraden van het cooling duct op je 3D printer. Waarom moet je het upgraden en welke veranderingen ga je zien na de upgrade? Filamentz vertelt meer.

Wat doet een cooling fan duct?

Op een 3D printer is een cooling fan duct bedoelt om het filament zo snel mogelijk af te koelen, om te voorkomen dat het te lang vloeibaar blijft, met alle gevolgen van dien. Bij een duct wat juist werkt zal je merken dat overhangende gedeelten beter 3D geprint kunnen worden, lange stukken zonder ondersteuning overbrugd kunnen worden en details beter zichtbaar zijn. Met de juiste prestatie is het mogelijk om hellingshoeken groter dan 45 graden zonder enkele problemen te printen. Dit is uiteraard wel afhankelijk van materiaal, nozzle grootte en de snelheid waarmee er 3D geprint gaat worden.

Invloed van koeling op een temperatuur toren (bron: Thingiverse)

Type ventilatoren voor een cooling duct

In de huidige markt van 3D printen zie je dat er een verschillend aantal fans worden gebruikt om prints af te koelen, tot het extreme aan toe. De meest gebruikte ventilatoren zijn de zogenaamde ‘5015’ fans. Zoals de naam al doet vermoeden zijn deze ongeveer 50 x 15 mm groot en zorgen voor ongeveer 5.5 m3/h bij een druk van 0.0016 bar. Dit is over het algemeen ruim voldoende bij het gebruik van een reguliere 3D printer. Bij grotere 3D printers worden deze nog wel eens parallel aan elkaar gezet voor meer volume en bij extreem hoge snelheden zie je dat er grotere fans naast worden gezet, zoals bij de Voron 3D printers en bij de Bambulab X1 3D printers. Hierin wordt met een specifieke fan het complete printoppervlak gekoeld, om snelle bewegingen en printsnelheden te bewerkstellen.

5015 fan op een duct. Prusa Bear Extruder (Bear Extruder Github)

Doel van de upgrade van het cooling fan duct

Het uiteindelijke doel van de upgrade is om een koele luchtstroom te krijgen rond de tip van de 3D printer nozzle, om het vloeibare filament zo snel mogelijk in een vaste staat te krijgen. Zoals te zien is het dus het doel om de luchtstroom vanuit de fan zo dicht mogelijk langs de tip te krijgen zonder het heatblock enorm af te koelen of een koele luchstroom te krijgen op het printoppervlak, met het risico dat prints vroegtijdig los zullen laten. Dit is te berekenen met CFD analyses maar kan ook worden gedaan met een hele reeks aan testen.

CFD analyse van koel duct prestaties (bron: René Jurack)

Waar kan ik cooling fan duct upgrades vinden?

De meeste upgrades zijn gratis te vinden op de grote aanbieder van 3D modellen, zoals Cults, Printables en Thingiverse. Omdat iedereen gebaat is bij betere prestaties zal voor de meeste 3D printers al wat bedacht zijn, die dus relatief makkelijk te vinden zijn. Het is echter goed om zelf te testen en uit te vinden of het cooling duct daadwerkelijk betere resultaten geeft. Doe een overhang test, een temperatuur toren of een model met veel details en vergelijk het met elkaar.


Tags:
Start the Revo-lution': hoe E3D de 3D printer hotend nieuw leven in blaast

Bambulab X1; new kid on the block?