PLA Woodfill filament is een lastig onder de knie te krijgen filament. Welke tips kunnen we vanuit Filamentz hiervoor meegeven? Lees dan snel nu verder!
Wat is PLA Woodfill filament
De laatste jaren is er een opkomt wat betreft het 3D printen van exotische filamenten. PLA Woodfill is er daarvan één. Dit filament kenmerkt zich door op de basis gewoon een PLA filament te zijn. Voordeel hiervan is dat het dan ook op de temperaturen van normaal PLA filament te verwerken is. Toch weten ze er een hout look van te maken. Dit is puur door het feit dat ze er houtsnippers in hebben verwerkt. Dit zorgt voor wat indrukwekkende effecten maar ook wat aandachtspunten. Een gebruikelijke PLA Woodfill bestaat voor ongeveer 70% uit PLA filament en voor ongeveer 30% uit Woodfill componenten. Dit kan echter verschillen per merk en per type PLA Woodfill dat er aangeboden wordt.
Welke 3D printer heb je nodig voor PLA Woodfill
Voor het printen van PLA Woodfill filamenten heb je geen speciale 3D printer nodig. Er zijn echter wel wat instellingen die je in de gaten moet houden en wat aanbevolen onderdelen. Allereerst is het aan te raden om een ‘hardened’ steel nozzle te gebruiken om PLA Woodfill te printen. De houtsnippers kunnen soms bijtend in de printkop zijn waardoor deze sneller slijt. Wij raden aan om hiervoor een E3D Hardened Steel nozzle te gebruiken. Daaropvolgend kan het ook handig zijn om een iets grotere printkop te gebruiken dat je normaal gewend bent, gezien de houtsnippers soms wat grof van formaat kunnen zijn en daardoor voor verstoppingen kunnen zorgen. De minimale printkop afmeting die we aanbevelen is 0.4 mm, maar 0.6 mm of 0.8 mm is prima om PLA Woodfill te verwerken.
Het voorkomen van ‘stringing’ bij PLA Woodfill
Een veelgehoord probleem bij het printen van PLA filamenten waar hout in is verwerkt is dat er veel ‘stringing’ bij voorkomt. Dit betekent dat de printkoop ongewenst materiaal loslaat door de eigenschappen van PLA Woodfill. Deze loshangende stukjes materiaal kunnen voorkomen worden, bij het gebruiken van de juiste instellingen en soms wat geduld. Allereerst is de printkop temperatuur belangrijk. Een gebruikelijke PLA Woodfill zal ongeveer een range geven van 190 – 220 graden Celsius verwerkingstemperatuur. Een goed startpunt is laag beginnen, tussen de 190 – 200 graden Celsius bij een normale laaghoogte. Probeer hierin te variëren en zo een temperatuur te vinden waarbij het er weinig loshangende deeltjes zijn en de 3D print er nog steeds goed uit ziet. Een andere mogelijkheid om ‘stringing’ van PLA Woodfill te voorkomen is het omhoog brengen van je retraction in de software van je 3D printer. Doe dit in stapjes van 0.1 mm en kies, samen met de temperatuur instelling, de juiste waarde. Als allerlaatst, als de instellingen goed staan en er nog steeds minimale stringing optreedt, zou er nog overwogen kunnen worden om doormiddel van een föhn of andere hitte bron de draadjes weg te werken. Hierin moet goed in de gaten worden gehouden dat het werkstuk niet te warm mag worden, want anders zal het gaan vervormen.
Het afwerken van PLA Woodfill filament
Het leukste gedeelte van het printen met PLA Woodfill filament is het nabewerken en afwerken ervan, om de hout look daadwerkelijk omhoog te krijgen. Dit kan doormiddel van meerdere manieren, maar we beschrijven de meest gebruikelijke hieronder. Allereerst is het goed om het 3D geprinte model na te lopen op fouten. Loshangende stukken materiaal wat gemakkelijk met een hittebron of een scherp mes verwijderd kunnen worden. Daarna is het zaak om het 3D geprinte PLA Woodfill model te schuren naar wens. Ons advies is om te beginnen met een grove korrel (100 bijvoorbeeld) en op te werken naar ongeveer 500. Zorgt dat het model glad is en er geen zichtbare schuurplekken meer zichtbaar zijn. Hierna moet het model gebeitst worden. Dit kan het beste gedaan worden door een doek te pakken en een beetje op aan te brengen en het model af te werken naar wens met de beits. Als allerlaatst kan er nog gekozen worden voor een transparante laag coating, zodat hij beschermd is van alle weersinvloeden en UV licht.
Conclusie PLA Woodfill filament
Ondanks dat PLA Woodfill over het algemeen wordt gezien als een filament voor de gevorderde gebruiker kan er met enkele simpele instellingen en wat geduld veel succes worden behaald. Het is namelijk goed te verwerken, uitstekend na te behandelen en met wat geduld ook hele mooie visuele modellen van te maken. PLA Woodfill is verkrijgbaar op rollen van 1 kilo, wat ruim voldoende is voor de meest grote en complexe modellen.