News

Wat is het verschil tussen PLA en PETG filament?

PLA en PETG filament worden vaak genoemd in één zin, maar wanneer gebruik je ze? Filamentz vertelt graag meer over deze twee uitstekende 3D filamenten.

Print temperaturen PLA en PETG

PLA en PETG behoren beide tot de thermoplasten, dat betekent dat ze smelten bij een hoge temperatuur en weer vast worden bij een lagere temperatuur. Op het eerste oog lijken ze materialen dus veel op elkaar, maar er zitten toch wel degelijk verschillen tussen PLA en PETG filament. Allereerst de printtemperatuur van beide. PLA kan het beste geprint worden op een range van 190 – 220 graden, afhankelijk van snelheid, laaghoogte en vorm van het object. PETG daarentegen zal eerder succesvol printen in de range van 230 – 260 graden Celsius ongeveer. Er zit ook een verschil in welke temperatuur resistentie tussen PLA en PETG. Over het algemeen heeft PLA een transitiepunt van ongeveer 50 – 60 graden Celsius. Daarboven zal de 3D print wat zachter worden en van vorm kunnen worden veranderd. Bij PETG filament is dit iets hoger. De standaard PETG kan ongeveer tegen 75 graden Celsius voordat het gaat vervormen maar er zijn materialen in omloop waarmee ze zelfs tegen de 100+ graden Celsius prima op kunnen.

Het verwerken van PLA en PETG filament

Over het algemeen kan een printer die PLA filament kan printen ook prima PETG filament printen. Er zijn een aantal stappen die je echter niet moet vergeten mee te nemen in dat proces. Allereerst dus de print temperatuur van de beide materialen. De printer nozzle zal voor de stap van PLA naar PETG moeten worden verhoogd met ongeveer 30 – 40 graden Celsius. Verder is het ook belangrijk om de temperatuur van het printbed van je 3D printer wat hoger af te stellen. Waar PLA filament normaal gesproken met 50 – 60 graden Celsius op het printbed voldoende heeft zal PETG filament dit op 80 graden Celsius ongeveer willen hebben om een optimale hechting te bieden. Na deze instellingen zal je ook van te voren ook wat moeten veranderen in je print voorbereid programma. Om namelijk te voorkomen dat je ‘stringing’ krijgt bij PETG filament, loshangende draadjes door je hele 3D print heen, is het een idee om je ‘retraction’ of terugtrekking in je printkop iets hoger af te stellen als bij PLA filament. Ook kan het lonen, als je last hebt van stringing, om de printtemperatuur iets te laten zakken. Het is goed om hier een beetje mee te experimenteren, tot in alle redelijkheid.

Het verschil in recyclen tussen PLA en PETG filament

Als je kijkt wat beter voor de natuur is komt PLA toch op de eerste plaats. PLA filament kenmerkt zich door het feit dat het gemaakt is van mais van daardoor prima recyclebaar is. Als je namelijk PLA filament lang genoeg in de natuur laat liggen zal het terug gaan naar zijn natuurlijke componenten. Wees wel, dit zal vrij lang duren. Voordeel van het recyclen van PLA filament is dat het vaker kan gebeuren en dat de kwaliteit van de PLA filament daarmee niet verloren gaat. PETG filament is uiteraard bekent van de PET flessen. Ondanks dat PETG filament wat moeilijker te verwerken is tot nieuw filament, kan het wel volledig recyclet worden.

Variaties in PLA en PETG filament

De laatste jaren zijn zowel de PLA als PETG filament in opkomst in de 3D printer wereld. Omdat ze beide makkelijk te verwerken zijn, het beste brengen van beide werelden en het vrij goedkoop is om te doen. PETG filament komt als vervanger van ABS vrij goed uit de test en PLA filament is voor vrijwel iedereen genoeg om te beginnen met 3D printen. Mede door deze stijging in populariteit is het aanbod ook groter geworden. Zowel PLA en PETG filament zijn er in vele kleuren en afwerkingen te krijgen. Het grote verschil zit hem in een aantal dingen. Allereerst zijn RAL kleur voor PLA filament makkelijker te krijgen en beter beschikbaar. Er zijn meerdere platformen waar je PLA filament op maat kan laten maken als je een RAL of Pantone kleurcode hebt, dit is bij PETG (nog) niet beschikbaar. Voor de rest onderscheid PETG filament zich van de rest met het feit dat ze (semi) transparante kleuren en looks kunnen geven. Zo kan je bijna doorzichtige vazen maken met PETG filament bij de juiste temperatuur, koeling, snelheid en laaghoogte en kan je daarmee verassende effecten creëren. Deze vorm van transparantie is nagenoeg niet mogelijk bij PLA filament.

Conclusie verschillen PLA en PETG filament

De laatste jaren zijn beide materialen sterk in opkomst in de 3D printer land en dat is niet voor niks. Beide zijn aantrekkelijkheid geprijsd, komen in vele variaties en kleuren en zijn makkelijk te verwerken. PETG filament kenmerkt zich door de sterkte, de glans die het geeft en het feit dat het perfect in omgevingen kan worden gebruikt waar de temperatuur iets hoger ligt. PLA filament daarentegen is perfect voor snelle prototypes, is grotendeels biologisch afbreekbaar en komt in alle kleuren die je maar kan verzinnen.

PLA filament PETG filament
Voordelen
Makkelijk te verwerken Bijna net zo sterk als ABS filament
Goedkoop UV stabiel en dus buiten te gebruiken
In alle kleuren te krijgen Kan tegen hogere temperaturen
Perfect voor beginners Kan transparant worden geprint
Nadelen
Wordt zacht bij ongeveer 50 graden Celsius Niet in alle kleuren te krijgen
Kan niet zo goed tegen belasting Is moeilijker te verwerken dan PLA filament
Kan onbehandeld niet tegen zonlicht Heeft vaak wat nabehandeling nodig voor afwerking

Tags:
Het printen van PLA Woodfill filament