3D printen met resin: wat moet je niet vergeten?
News

3D printen met resin: wat moet je niet vergeten?

Doordat er steeds meer resin 3D printers tegen betaalbare prijzen op de markt worden gezet is het voor steeds meer mensen interessant om ermee te beginnen. De drempel is lager, de resultaten zijn over het algemeen fantastisch en het is vrij simpel om ermee te beginnen. Toch zijn er een aantal aandachtspunten bij het beginnen met resin 3D printen. Vandaag kijken we naar een aantal punten die je echt niet mag vergeten.

1. Ventileer de ruimte goed

Essentieel voor het veilig gebruiken van resin is de ruimte waarin het gebeurd en de ventilatie die nodig is. Bij het verwerken van resin komen gevaarlijke stoffen vrij die in je ogen kunnen bijten en een allergische reactie kunnen oproepen op je huid. Om dit eerste te voorkomen is het belangrijk dat er altijd een deur open staat, een ventilator in de buurt is en er actief de lucht wordt ververst. Vergeet dit niet!

2. Gebruik altijd handschoenen

Het wordt wel eens onderschat, maar vooral bij goedkopere varianten 3D printer resin worden er dusdanig veel chemische stoffen toegevoegd in het proces dat het bijtend op de huid kan zijn. Het is daarom altijd aan te raden om nitriel handschoenen aan te doen en deze na elke verwerking ook weg te gooien. Gebruik geen handschoenen dubbel en bespaar daar juist niet aan. Het is aan te raden om overigens poedervrije handschoenen aan te schaffen, daarvan weet je zeker dat je 3D print het best eruit blijft zien en niet afgeeft. Ontdek alle 3D-printers en cutters bij Filamentz.

3. Gebruik de juiste gereedschappen

Buiten de handschoenen die eerder zijn genoemd zijn er nog een aantal essentiële gereedschappen die niet vergeten mogen worden met resin 3D printen. Er zal grotendeels een vergelijk kunnen worden gemaakt met FDM printen:

Essentiële gereedschappen voor het succesvol printen met resin (bron: Matterhackers)

4. Vermijd direct contact met resin

Zoals eerder te lezen is het essentieel om met 3D printer resin handschoenen te gebruiken en een veiligheidsbril op te zetten. Het is daarom niet te onderschatten dat direct contact te allen tijde voorkomen moet worden. Het is makkelijk om even snel een ongehard stukje resin op te pakken en deze in de afvalbak te gooien, maar probeer dit te voorkomen. Het is gebruikelijk om een aantal setjes aan handschoenen te gebruiken per 3D print sessie met resin, dus wees hier niet zuinig op.

5. Zet de werkruimte ruim op

Om te voorkomen dat er resin lekt, omvalt of niet schoon te maken kan worden is het aan te raden om de werkplek waar de 3D resin printer ruim op te zetten. Denk hierbij aan een minimale lengte van 1,5 meter om resin 3D printer en was station op te zetten. Eventuele resin voorraad zou elders geplaatst kunnen worden, uit direct zonlicht en op een koele plek. Houd er rekening mee dat je gemakkelijk tanks en cartridges moet kunnen wisselen en ook het verwijderen van ondersteuning met een beetje draairuimte kan doen.

Een voorbeeld van een goed georganiseerde resin werkplek (bron: Formlabs)

6. Was de 3D resin prints in isopropanol

Om eventuele resten te verwijderen bij het printen met 3D printer resin moet je het object altijd wassen. Dit kan in water, maar aangeraden wordt om dit met isopropanol te doen. Isopropanol is alcohol in zijn puurste vorm. Resin zal oplossen in het alcohol en een schone print achterlaten bij het eventueel uitharden van de 3D print. Laat je print echter niet te lang erin wassen, maximaal een minuut of 10, anders heb je kans dat je details gaat verliezen bij je 3D print doordat het oplost.

7. Verwijder ondersteuning voor het uitharden

Een tip om het beste resultaat uit je resin 3D printer te halen is om de ondersteuning te verwijderen voordat je deze 3D print gaat uitharden in UV licht. Nadat het printproces voltooid is zal het resin nog enigszins flexibel aanvoelen, waardoor de print niet snel zal breken maar de punten van de ondersteuning wel snel loskomen, een ideaal moment dus om het allemaal los te maken. Ook voorkom je hierdoor dat er bepaalde gebieden geen UV licht krijgen bij het uitharden, waardoor ze enigszins flexibel zullen blijven.

8. Bouw of koop een UV-lamp installatie

Het uitharden van 3D printer resin is mogelijk in het zonlicht. Op een gemiddelde zonnige dag zal er genoeg 405 Nm licht zijn om je resin voldoende uit te harden. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het volume van je 3D print en of alle zijden belicht kunnen worden. Een advies is of om zelfs een uithardt installatie te bouwen met UV lampen of deze te kopen. Zelf er één maken is een mogelijkheid door UV strips aan te schaffen en deze in een afgesloten kist te plaatsen met spiegels. Er zijn natuurlijk ook koopopties. Formlabs heeft hiervoor hele mooie units beschikbaar, die wel aan de prijs kunnen zijn. Hiermee controleert die het UV licht en ook de temperatuur om zeker te weten dat alles volledig doorgehard is bij voltooiing.

Formlabs Cure, om resin uit te harden (bron: Formlabs)

9. Schuur de 3D prints met het juiste schuurpapier

De meeste 3D printer fanatiekelingen gebruiken resin om hoog gedetailleerde modellen te 3D printen en deze uitgebreid te schilderen en na te behandelen. Een eerste tip voor de juiste nabehandeling is het selecteren van het juiste schuurpapier. Het is te adviseren om een relatief fijne korrel (300) te kopen en dan de variant die nat mag worden te gebruiken. Hiermee voorkom je namelijk dat je gedetailleerde 3D print weer zacht wordt door de wrijving die ontstaat bij het schuren. Als je dit onder wat doet voorkom je dit grotendeels. Na een laag primer kan vaak het echte schilderen beginnen, waar een acrylverf onze voorkeur vaak heeft.


Tags:
PrusaSlicer: 5 beste functies die je misschien niet kende!

Wat is een 3D printer?