Verschillende soorten 3D printer extruders

Ben je gevorderd in het bouwen of verbouwen van 3D printers kom je al snel bij het verbeteren van je 3D printer extruder uit. Maar welke keuzes kan en moet je maken bij het ontwerpen ervan? We kijken naar de mogelijkheden, de keuzes en de veel voorkomende fouten die gemaakt worden.

Welke soorten 3D printer extruder zijn er?

Voordat we kunnen gaan kijken waar een 3D printer extruder allemaal uit bestaat qua componenten is het goed om te weten dat er grofweg twee keuzes zijn bij het kiezen van 3D printer extruder, namelijk bowden of direct drive setups. Hier is geen goed of fout in te noemen, ze hebben beide voor- en nadelen. Het resultaat is overigens ook hetzelfde, het laten smelten van het 3D printer filament om te gaan 3D printen, echter is de positie van sommige componenten wel anders. Laten we beide eens onder de loep nemen.

Bron: Daniels Ahlers; Research Gate

Bowden 3D printer extruder

Zoals in bovenstaande afbeelding te zien is zal er bij een bowden 3D printer extruder de extruder motor niet bij de hotend gemonteerd, maar elders op het frame. Tussen de motor en de hotend zal een PTFE buis gemonteerd zitten, die het filament geleid naar de plek waar het moet komen. Een bowden 3D printer extruder heeft voor- en nadelen, namelijk:

Voordelen:

  • Betere en snellere 3D prints; de hotend combinatie heeft minder gewicht te verplaatsen en kan dus sneller bewegen, zowel in de acceleratie als absolute snelheden. Dit zorgt voor een betere kwaliteit 3D prints die ook vaak stiller is.
  • Groter printvolume; hoeft niet altijd zo het geval te zijn, maar vaak kan de hotend kleiner worden gemaakt, wat resulteert in een groter printvolume. Vaak weten fabrikanten van 3D printers hier effectief mee om te gaan, dus dit verschil zal je niet vaak zien.

Nadelen:

  • Meer last van stringing; de extruder motor is elder gemonteerd en heeft wat vertraging omdat er een afstand overbrugt moet worden, wat kan resulteert in wat meer nabewerking in de gemaakte 3D prints.
  • Moeilijker om flexibel 3D printer filament te printen; het kan voorkomen dat flexibel 3D printer filament vast komt te zitten in de PTFE buis tussen de extruder motor en de hotend. Omdat het zacht materiaal is, kan het op plekken komen waar je het liever niet hebt.
  • Krachtigere 3D printer extruder motor nodig; omdat hij meer materiaal moet duwen moet deze motor vaak groter zijn dan 3D printer extruder motoren op direct drive setups. Vaak is dit geen probleem, maar het kost wel meer vermogen.

Direct drive 3D printer extruder

Een direct drive 3D printer extruder heeft de extruder motor direct op de bewegende hotend gemonteerd, zoals in bovenstaande afbeelding ook te zien. Deze motor zit vaak zo dicht mogelijk bij de nozzle gemonteerd om de afstanden klein te houden. Welke voor- en nadelen heeft deze setup?

Voordelen:

  • Meer 3D printer filamenten mee te printen; door de korte afstand tussen de extruder motor en de hotend kunnen flexibels en andere softere materialen zonder problemen worden geprint, vaak met meer betrouwbaarheid en zonder last van stringing te hebben.
  • Betrouwbaardere 3D prints; doordat er in de PTFE buis tussen de motor en hotend minder mis kan gaan door de afstand krijg je over het algemeen ook een betrouwbaardere 3D printer.
  • Kleinere 3D printer extruder motor nodig; doordat de te overbruggen afstand kleiner is dan bij een bowden setup kan je de 3D printer extruder motor vaak kleiner worden gemaakt, wat resulteert in minder vermogen in de 3D printer.

Nadelen:

  • Meer onderhoud; doordat de hele hotend vaak vol zit en vrij dicht op elkaar is gebouwd heeft het vaker onderhoud nodig. Het is wat minder goed bereikbaar, waardoor het wat meer werk kan zijn
  • Lagere 3D printer snelheden; doordat de hotend zwaarder is geworden kunnen minder hoge snelheden worden gehaald dan op bowden 3D printer extruder. Meer trillingen en geluid zijn vaak het resultaat hiervan.

Welke 3D printer extruder soorten zijn er?

Er zijn verschillende 3D printer extruders, de belangrijkste zijn:

Deel dit bericht

De waardering van www.filamentz.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 169 reviews.
× Chat nu met ons!