PLA filament is geen onbekende in 3D printer land. Het meest gebruikt en het makkelijkst te printen, maar wat is het precies? Filamentz vertelt meer.
PLA, ook wel Polylactic Acid genoemd, is een plastic op basis van maïzena. Het is een thermoplast, wat betekent dat hij zacht zal worden op hogere temperatuur en weer verhard als hij afkoelt. PLA is een volledig biologisch afbreekbaar thermoplast die in de basis uit natuurlijke materialen bestaat.
Binnen 3D printen is PLA filament de laatste jaren sterk in opkomst. Door de eindeloze varianten en de manier waarop het te verwerken is wordt dit door steeds meer 3D printen enthousiasten gebruikt. Samen met ABS filament, Acrylonitrile Butadiene Styrene, waren dit jarenlang de gebruikelijke materialen binnen de markt. De laatste jaren zijn er verschillende variaties van PLA filament te vinden, waaronder die met houtsnippers, aluminium of zeer uiteenlopende kleuren. Aangezien PLA filament in vele gevallen toch makkelijker te verwerken is dan ABS filament zijn de laatste jaren de rollen een beetje omgekeerd en lijkt PLA filament de eerste keus te zijn geworden en lijkt dit ook zo te blijven. Gezien de giftige stoffen die vrijkomen bij het verwerken van ABS is hiervoor PETG een beter alternatief, daarover later meer.
Verwerken van PLA filament
Binnen de thermoplasten is PLA filament de meest gebruikte van het moment. Dit komt mede door het feit dat het makkelijk te gebruiken is en het relatief goedkoop is. In contrast met PETG en ABS filament is PLA wel degelijk minder duurzaam, fragieler en wat meer gevoelig voor hitte dan de andere thermoplasten. Houdt de mechanische eigenschappen PLA dus in gedachten bij het bedenken van het 3D geprinte object. Onderstaand is een vergelijk te zien in de minimale verwerkingstemperatuur en de transitie temperatuur van de meest gebruikte thermoplasten. De transitie temperatuur betekent het moment dat het object zacht kan worden en kan vervormen, waarna het vast deze nieuwe vorm aanneemt als het afkoelt. Buiten de verwerkings- en transitietemperatuur kan er ook nog gekeken worden naar flexibiliteit, impact resistentie en laagbinding van de verschillende 3D printer filamenten. Over het algemeen scoort PLA in veel van deze gevallen gemiddeld. De laagbinding (afhankelijk van laaghoogte, temperatuur, koeling en snelheid) is prima te noemen maar qua impact sterkte blijft het toch achter bij nylon, PETG en ABS, wat logisch is. Nylon filament is een filament dat namelijk alleen voor de vergevorderde gebruiker te gebruiken is.
Verwerkings- en transitietemperatuur meest gebruikte thermoplasten | |||
PLA | PETG | ABS | |
Transitie temperatuur (°C) | 50 – 60 | 70 - 75 | 95 - 105 |
Minimale verwerkingstemperatuur (°C) | 180 | 230 | 250 |
Voordelen van PLA filament
Het grootste voordeel van PLA filament is dat het door iedereen gebruikt kan worden. PLA is een niet hygroscopisch materiaal, wat betekent dat het geen vocht uit de lucht op neemt. Dit zorgt ervoor dat PLA filament makkelijk is op te slaan, het over een grote range van temperaturen gebruikt kan worden en het perfect is voor snelle prototypes en 3D geprinte modellen die detail bevatten. Verder is PLA filament sterk genoeg voor de meeste toepassingen en is het goed na te behandelen doormiddel van (nat) schuren en verven. Buiten de interessante mechanische eigenschappen komt PLA filament ook in een grote variatie aan kleuren en hoeveelheden. Zo kan je nagenoeg alle RAL kleuren krijgen op rollen van 1 kilo, maar ook zeker 3 kg, 5 kg of soms wel 10 kg per rol. Let wel op. Printers maken gebruik van of 1.75 mm filament of 2.85 mm filament. Dit verschil is door de leverancier van de 3D printer aangegeven. 1.75 mm filament is de huidige standaard en is beter leverbaar.
Eigenschappen PLA filament
- Mat uiterlijk
- Licht flexibel
- Goede impact resistentie
- Makkelijk te 3D printen
- Goed verkrijgbaar
- Te kopen in vele kleuren
- Verkrijgbaar op verschillende groottes rollen
Conclusie PLA filament
Mocht je net nieuw zijn in de 3D printer wereld of je bezighouden met grotere prototypes, dan is PLA filament de keuze als materiaal. Het is makkelijk te verwerken, goedkoop en goed beschikbaar bij Filamentz. De kleuren combinaties zijn oneindig en het is sterk genoeg voor de meeste toepassingen. Ook qua nabehandeling is PLA filament voor iedereen toegankelijk. Doormiddel van schuren en verven kunnen de meest complexe 3D modellen er uit zien als spuitgietmallen.