Wat zijn de beste 3D printer slicers?

Simplify3D

Het proces van 3D printen heeft een aantal essentiële onderdelen nodig. Allereerst natuurlijk de 3D printer zelf, dat de modellen maakt. Ook is een 3D model nodig, dat de informatie bevat. Daartussen mist nog één essentieel onderdeel dat ze allemaal nodig hebben, namelijk de 3D printer slicer die de 3D bestanden voorbereid voor de 3D printer.

Wellicht ten overvloede, maar een 3D printer slicer bereid het 3D model voor en maakt er een code van, G-code genoemd. Doormiddel van deze code weet de 3D printer welke bewegingen er gemaakt moeten worden, wanneer dit moet en hoe snel dit moet. Dit zorgt ervoor dat er fantastische 3D modellen gemaakt kunnen worden.

Er zijn op de markt enorm veel mogelijkheden om deze 3D modellen voor te bereiden, zowel betaald als gratis. Om een overzicht te geven in de wereld van 3D printer slicers geven we vandaag onze topfavorieten, die je kan gebruiken om zelf succesvol te 3D printen.

Populaire 3D printer slicers:

Naam:Printtechniek:Voor wie:Prijs:
CuraFDMBeginners/gevorderdenGratis
PrusaSlicerFDM/SLABeginners/gevorderdenGratis
Simplify3DFDMBeginners/gevorderden150 EUR
ideaMakerFDMGevorderdenGratis
PreFormSLA/SLSBeginners/gevorderdenGratis
Overzicht van bekendste 3D printer slicers in 2021

1.      Cura

Ultimaker Cura

Cura is ontwikkeld door 3D printer leverancier Ultimaker. Sinds de laatste jaren hebben zij de 3D printer slicer open source gemaakt waardoor het ook door derden gebruikt en gedraaid mag worden. Dit resulteert in een populariteit die gigantisch is. Recent is het ook mogelijk om 3D printer profielen toe te voegen in Cura van andere leveranciers, waardoor het voor veel partijen mogelijk is uitstekende resultaten te behalen met relatief budget 3D printers.

Cura accepteert STL, 3MF en OBJ als formaten, ook repareren is een optie. Wat Cura een interessante slicer maakt is het feit dat ze het nog steeds constant updaten en dat het mogelijk is voor derden plugins te ontwerpen voor de software, waardoor grote fabrikanten het blijven gebruiken. Het is mogelijk om een professioneel abonnement af te sluiten bij Cura, onder Cura Enterprise. Hier zijn meer profielen beschikbaar en meer veiligheid. Dit kost jaarlijks ongeveer 300,- Euro.

Over Cura is verder weinig negatiefs te vermelden. Het is kant en klaar te gebruiken voor nagenoeg elke printer en er zit een enorme community achter. Voor de rest is er ook voor de gevorderde gebruiker genoeg keus door de 200+ opties die aan te passen zijn.

2.      PrusaSlicer

PrusaSlicer

PrusaSlicer is ontwikkeld door Prusa Research, dat zijn origine vindt in Tsjechië. PrusaSlicer komt voort uit Slic3r, waar ze uiteindelijk verder zijn gegaan met hun eigen branch. Het unieke van PrusaSlicer is het feit dat ze kunnen werken met zowel FDM als SLA 3D printers, wat een unieke combinatie geeft. Het uithollen van 3D modellen is geen probleem in de SLA kant van PrusaSlicer maar ook de acceleratie aanpassen voor FDM printers behoort tot de mogelijkheden. PrusaSlicer is, net als Cura, ook volledig open source. Dit hebben zij doorgetrokken van de 3D printer reeks die ze verkopen, die hetzelfde predicaat dragen.

Binnen in PrusaSlicer zijn er drie profielen te kiezen waaruit de hoeveelheid detail gekozen kan worden die men wilt zien, namelijk beginner, gemiddeld en gevorderd. In de laatste variant kan je nagenoeg alles finetunen voor perfecte resultaten waar de eerste variant voornamelijk is voor het plug-and-play leveren van resultaten. PrusaSlicer is makkelijk is gebruik, bereid modellen snel voor en heeft ook een geïntegreerde reparatie functie ingebouwd van Netfabb. Voor de rest is het grote voordeel van PrusaSlicer dat het een enorme community achter zich heeft, dat zich ook daadwerkelijk bemoeid met het verbeteren van de software. Verwacht veel updates, veel printprofielen en uitstekende resultaten. Let wel op dat ze 3D printer slicer voornamelijk gemaakt is voor de eigen Prusa 3D printers en daarop geoptimaliseerd is.

3.      Simplify3D

Simplify3D

Simplify3D is de enige betaalde 3D printer slicer uit het bovengenoemde rijtje. Dat is niet voor niks, Simplify3D richt zicht namelijk op de professionele 3D printer gebruiker. Met meer dan 100 kant en klare 3D printer profielen is het relatief makkelijk om er één te vinden en zo niet toe te voegen. Simplify3D kenmerkt zich door zijn vele mogelijkheden en goede printresultaten. In Simplify3D kan je schalen, roteren en repareren met slechts één klik op de muis en ook gigantische STL bestanden zijn geen probleem.

Dieper in de materie kan je nog kiezen meerdere printkoppen, het wisselen van laaghoogten, snelheden, verschillende soorten filamenten en infill. Ook koelinstellingen zijn tot op het fijne te regelen in de software. Een groot pluspunt verder is de manier waarop ondersteuning structuren kunnen worden ingedeeld, wat voor veel gebruikers als zeer prettig ervaren wordt. Let wel op dat deze software helaas niet gratis is. Voor 150,- Euro kan deze aangeschaft worden op twee computers, wat voor de meeste gebruikers meer dan voldoende is.  Het is een investering, maar voor veel mensen het wel waard.

4.      ideaMaker

ideaMaker

ideaMaker is een relatief nieuwe speler op de markt van de 3D printer slicers. Ontwikkeld door 3D printer leverancier Raise3D is het doel om een gebruiksvriendelijke slicer te ontwikkelen die goede resultaten heeft en snel 3D bestanden kan voorbereiden. Het sterke punt van ideaMaker is het feit dat ze luisteren naar hun gebruikers, waardoor ze relatief snel de beltprinter konden integreren en optimaliseren voor de Creality 3D printer. Ook bij ideaMaker is het mogelijk om de gebruikelijke 3D modellen te importeren en door de fijne interface snel voor te bereiden. IdeaMaker is gratis, zijn meerdere printprofielen voor te vinden en zijn vanaf afstand te monitoren.

ideaMaker is bedoelt voor zowel beginners als gevorderde 3D printer gebruikers, is in opkomst in de slicer markt en zorgt voor een fijne ervaring. Enige nadeel wat voor ideaMaker van toepassing is dat het relatief nieuw is, waardoor de community erachter iets kleiner is dan de populairdere slicers.

5.      Preform

Preform

Preform is een vreemde eend in de bijt. Preform is ontwikkeld door Formlabs en kan uitsluitend gebruikt worden met Formlabs 3D printers. Formlabs is de grootste SLA 3D printer leverancier van het moment en met het recent introduceren van de Fuse 1 hebben ze zich ook gepositioneerd op het gebied van SLS 3D printers. Sinds het introduceren van de Form 1 via Kickstarter hebben ze zich verbeterd met de Form 2 enkele jaren geleden en uiteindelijk zijn ze 2 jaar geleden begonnen met het verspreiden van de Form 3, Form 3S en de Form 3 XL. Ook in de medische industrie zijn ze actief met meerdere resins en speciale 3D printers.

Preform onderscheid zich door zijn uiterst grote gebruiksgemak, waardoor 3D printen zeer simpel wordt gemaakt. Ondanks dat Preform geen open source software is wordt het continue verbeterd met eigenschappen. De meeste verbeteringen zijn op het vlak van printsnelheid, materialen die toegevoegd worden en de manier van ondersteuning die gegenereerd worden. Een unieke eigenschap van Preform is de ‘one-clik print’, waardoor het bij het juist instellen van printer en materiaal ze 3D printer slicer de rest doet en binnen enkele seconden een werkbaar bestand creëert. Voor de rest is het bij Preform mogelijk om online de voortgang te monitoren, printers in te zien en het materiaal verbruik tot op de mL in te zien. Ook de printtijd weten ze accuraat weer te geven. Er zijn echter wel wat nadelen aan Preform, waar PrusaSlicer beter in innoveert, waaronder het ontbreken van de functie van het uithollen van een 3D model en het toevoegen van lek gaten.

Preform is de perfecte software voor Formlabs 3D printers, waardoor je gebonden bent aan deze software. Het werkt fantastisch en daarmee haal je in 95% van de prints succes. Het ontbreekt aan wat kleine functies, maar over het algemeen is het zeker aan te raden.

Deel dit bericht

De waardering van www.filamentz.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 165 reviews.
× Chat nu met ons!