Het 3D printen van een vaas: 4 tips voor meer succes!
News

Het 3D printen van een vaas: 4 tips voor meer succes!

Het 3D printen van een vaas wordt steeds populairder voor vele huishoudens. Dit is om het feit dat er vormen mee gemaakt kunnen worden die met reguliere materialen niet haalbaar zijn of zeer kostbaar worden. Vandaag kijken we naar het 3D printen van een vaas voor in huis en geven wat tips zodat deze gebruikt kan worden met daadwerkelijk water erin. Lees snel verder!

Wat is een ‘vaas modus’ in je slicer en hoe werkt het?

Voor het voorbereiden van een 3D print heb je over het algemeen een slicer nodig, die het 3D bestand vertaald naar een code voor je 3D printer om de bewegingen te begrijpen en de hoeveelheid materiaal die het moet neerleggen. Binnen zo’n slicer zijn er veel mogelijkheden om je print verbeteren of in te stellen, waaronder ook de ‘vase mode’. Bij het selecteren van de ‘vase mode’ zal de slicer het massieve model volledig hol maken en slechts één buitenlijn tekenen, die de vorm volgt van het 3D model. Onderstaand is een visuele uitzetting hiervan te zien, waar links het massieve model te zien is en rechts het uitgeholde model, wat uiteindelijk de vaas zal gaan worden. De slicer maakt alleen dus de bodem en één zijwand, bovenop zal het open gelaten worden.

Voorbeeld tussen een massief model en een vase mode instelling in Simplify3D

Wat is het voordeel van de ‘vase mode’ 3D print?

Doormiddel van de vase mode op de 3D printer kan je visueel prachtige items maken zonder daar veel moeite voor te doen. Ook in het voortraject is er minder voorbereiding nodig, omdat je het 3D model gewoon massief kan tekenen en de slicer het overige werk doet qua uithollen en diktes kiezen. Ook kan doormiddel van de vase mode bepaalde eigenschappen van het 3D printer filament goed naar voren laten komen. Heb je namelijk een filament dat semi licht doorlatend is kan dat met een vase mode perfect worden laten zien. Samengevat zijn de voordelen van een vase mode 3D print de volgende:

  • Functioneel, de vaas kan dienstdoen zoals het bedacht is
  • Visueel indrukwekkend, eigenschappen komen goed naar voren
  • Weinig voorbereiding nodig, alleen de goede instellingen kiezen
  • Kan met nagenoeg alle 3D printer filamenten en in nagenoeg alle slicers
  • Lagen worden goed verborgen, waardoor het lijkt alsof het één massief object is
Vase mode 3D prints zijn bij uitstek perfect om 3D geprinte lagen te verbergen

Kan een 3D geprinte vaas ook waterdicht zijn?

Ja, een 3D geprinte vaas kan zeker waterdicht te maken. Daarvoor moeten er wel een aantal dingen in de gaten worden gehouden, waaronder de laaghoogte en laagdikte en het gekozen materiaal. Als deze voldoende zijn kan er perfect water worden gebruikt.

4 tips voor het meeste succes

Maar wat zijn nou de essentiële instellingen waar je op moet letten? Dat is een vraag die we vaker krijgen. Er zijn 4 instellingen die niet vergeten moet worden, die we allemaal zullen bespreken.

1. Kies de juiste 3D printer slicer voor het beste resultaat

Tegenwoordig kunnen de meeste 3D printer slicers perfect een vase mode print aan. Echter is het wel belangrijk om een slicer te kiezen die het mogelijk maakt om zowel de laaghoogte als de laagdikte in te stellen. Als dit namelijk niet mogelijk is kunnen de wanden te dun worden, waardoor het water lekt en het effect van een functionele vaas niet meer haalbaar is. Ons advies voor betrouwbare vase mode 3D printer slicers:

  • PrusaSlicer
  • Simplify3D
  • Cura
  • ideaMaker

2. Kies het juiste materiaal voor de vaas

Om zeker te weten dat de vaas die nu 3D geprint wordt over 5 jaar nog steeds bestaat is het af te raden om het te 3D printen in PLA. Het advies van Filamentz zou zijn om minstens PETG te kiezen gezien deze wat beter kan tegen invloeden van buitenaf en over het algemeen lang meegaat, een goede laagbinding heeft en net wat sterker is als PLA filament. Voor een wat kortere termijn kan er perfect PLA worden gekozen. Voor de beste resultaten is Silk PLA filament misschien wel uitstekend, omdat die de geprinte lagen goed kan verbergen.

3. Stel je wandikte en de dikte van de bodem juist in

Misschien wel het belangrijkste advies om een succesvolle vaas te maken zijn de instellingen van de laagdikte en laaghoogte. Bij het gebruik van een ‘standaard’ 0.4 mm 3D printer nozzle is ons advies om perimeters te printen met een 1 mm brede lijn. Wees niet bang, 3D printers kunnen brede lijnen neerleggen met relatief smalle nozzles zonder veel moeite. Verder is het te adviseren om minstens 5 solide onderlagen te 3D printen om zeker te zijn dat de bodem dicht is en geen water doorlaat. Voor de eerste laag is het niet noodzakelijk om ook zulke brede lijnen neer te leggen als de wanden. Verder, om zoveel mogelijk openingen te vermijden is het handig om een relatief grote laaghoogte te kiezen en de snelheid te maximaliseren op 50 mm/s. Om sterkte te garanderen kan de koelfan op 0% worden gezet. In het kort:

  • Perimeter breedte: 1 mm, bij een 0.4 mm 3D printer nozzle
    • Aantal solide onderlagen: 5
    • Laaghoogte: 0.3 mm
    • Snelheid: maximaal 50 mm/s
    • Koelfan: uit, afhankelijk van detail niveau aan vaas

4. Kies de juiste laaghoogte

Er wordt vaak gedacht dat het nodig is om een kleine laaghoogte te kiezen bij het 3D printen van een vaas. Dit kan het geval zijn, maar voor de betrouwbaarheid is het beter om een grotere laaghoogte te kiezen. Dit zorgt namelijk voor minder delingen in de vaas waardoor de kans op lekkage ook afneemt. Mochten er nou veel details aan de vaas zitten en ook wat overhangen, dat kan hier dusdanig op ingespeeld worden. Bij het gebruik van een 0.4 mm 3D printer nozzle adviseren wij om een laaghoogte tussen de 0.2 – 0.3 mm te kiezen, om sterkte te verbeteren, het aantal delingen te verminderen en de grootste kans te hebben op een waterdicht resultaat.


Tags:
Wat is 3D printen?

3D printen voor beginners: welkom in de gelaagde wereld van het 3D printen!